om utgrävningarna vid Kv. Polisen. Den arkeologiska förundersökningen berörde ytor på Stillehusets innergård samt öster om muren, ytor inom del av Nicolaiskolan som idag utgörs av parkering. Även Johan Skyttes park, också kallad Solparken, blev berörd.
Den mycket intresserade publiken på ca 50 personer fick ta del av hur utgrävningarna gick till och höra om äldre lämningar efter staden Nyköping ända tillbaka till medeltiden. Tidigare utgrävningar i området har visat att det finns tjocka kulturlager i området med trägator, stenläggningar och hus. Det är också något som arkeologerna fick bekräftat utgrävning.
schakten påträffades en stenläggning som är en rest av en tidigare gata som sträckt sig genom området. På den äldsta kartan över Nyköping från mitten av 1600-talet framgår att kvarteret Polisen, före stadsbranden 1665, genomskars av ett gatunät som delade upp kvarteret i en östlig och en västlig del. Vår stenläggning passar väl in på en av de äldre gatorna som man kan se på kartan, vilket innebär att den borde vara äldre än stadsbranden eftersom gatunätet därefter lades till att bli mera rätvinklig. Ett mynt från 1592 bekräftar att det rör oss i denna tid.
Under den stenlagda gatan fanns tjocka kulturlager som innehöll bland annat träflis, djurben och en hel del fynd. Lagren är uppbyggda av stadens avfall som slängts ut från husen och nersmutsning från människor och djur som rört sig i staden men även medvetna markarbeten där syftet har varit att jämna ut ytor som man senare skulle bygga på. Tillsammans kan dessa händelser bilda flera meter tjock lager som arkeologerna grävde sig ner igenom.
Nästa konstruktion som de träffade på under den stenlagda gatan var trästockarna efter grunden till ett hus. Det rörde sig om en byggnad som var 3,5 meter bred och minst fyra meter lång, möjligen en enklare form av bod. I anslutning till huset fanns stora mängder läderspill och några lädersulor, vilket talar för att det funnits en skomakare eller skoflickare (som lagade skor) i närheten. Några skärvor av keramik som vi kan koppla till huset visar att vi befinner i 1200- eller 1300-talet.
Flera av stockarna hade bevarats väl i den fuktiga jorden och vi har sågat upp träskivor som kommer att skickas på dendrokronologisk analys där man genom att studera årsringarnas antal och tjocklek kan få fram ett exakt årtal på när trädet fälldes. Detta var en mycket intressant eftermiddag där vi fick med oss mer av Nyköpings fantastiska historia. Ordf Eva Andersson riktade ett stort tack till Anna för det intressanta föredraget. Arrangör var Nyköpings hembygdsförening som alltid.


